Tog smiskbild av läraren – ifrågasätts av skolan

Uppdaterad
Publicerad

Teres Burström från Sundsvall fick ett samtal från skolan. Hennes 14-årige son hade använt sin mobiltelefon felaktigt på en lektion.

– Först blev jag arg förstås men när jag förstod vad han egentligen råkat fotografera blev jag stolt, säger Teres Burström om händelsen för några veckor sedan.

Bilden föreställde läraren som till synes lagt en ung tjej över knät för att ge henne smisk på rumpan. När rektor fick se bilden ifrågasattes eleverna direkt.

Elevsmisk i Sundsvall

Varnades

Efter två utredningar har läraren och rektorn nu fått en varning men är redan tillbaka på sina arbeten. Ännu har ingen pratat med de elever som befann sig i klassrummet. Det här är Teres Burströms version av historien – som nu hamnat hos både polisen och skolinspektionen.

Försvarar läraren

Även andra tjejer hade reagerat på lärarens närgångna sätt.  Vid två tillfällen hade en handfull elever begärt samtal med rektorn om olika incidenter. Men rektorn verkade mer upprörd över att mobiltelefoner använts på lektionstid snarare än att eleverna kände sig kränkta. Så dom spelade in samtalen med rektorn.

– Vad man hör är ju att hon reagerar väldigt kraftig och att hon tar läraren i försvar. Och den ståndpunkten har rektorn haft ända sedan början och det har aldrig varit tal om att låta barnen göra sin röst hörd, säger Teres Burström, mamma till pojken som tog bilden.

Eleverna ifrågasätts

Inför hela klassen är rektorn tydlig med att man inte ska prata illa om varandra bakom ryggen. Men i enskilda samtal är det inte lika noga. På ungdomarnas inspelningar hörs det när Teres Burströms son lämnar rummet och hur rektorn sedan fortsätter prata om hans sätt och nonchalans.

Även flickan som utsätts för smisksituationen spelar in ett samtal. Där ifrågasätts hon och om hennes sätt att vara mot läraren.

Fick varning

Två utredningar från kommunens sida har lett till en skriftlig varning till läraren och rektorn. Men efter påsk är de båda tillbaka på skolan. Ännu har ingen pratat med Teres son eller någon av de andra som var med i klassrummet vid själva fototillfället.

Familjen har polisanmält att läraren tog telefonen med våld ur sonens hand. Då skolan anser ärendet utrett har man vänt sig till Skolinspektionen som nu har ärendet på sitt bord.

Inga kommentarer

Både rektorn och rektorns chef har erbjudits chans att kommentera uppgifterna men avböjt i väntan på Skolinspektionens utredning. Den utpekade läraren skriver i ett mail oss att det hela handlat om en leksituation utan uppsåt.

Det handlade heller inte om en bestraffning och han har bett flickan om ursäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elevsmisk i Sundsvall

Mer i ämnet