Utsattes för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn och unga omhändertas mot sin eller sina föräldrars vilja i vårt område. Vi har träffat ”Stina” som idag tycker att tvångsomhändertagandet var hennes räddning.

Hon var 10 år när hon med tvång flyttades från sina föräldrar.

– Det var jobbigt å förvirrande, man trodde att det var ens eget fel. Att det var jag som inte varit snäll.

”Jag vågade inte berätta”

”Stina” var bara två år när hennes mamma började slå henne och utnyttja henne sexuellt  men det var det ingen som visste.

– Jag vågade inte berätta för nån, för hon hade hotat mig flera gånger.

Det var först på fritids som hon trevande började ställa frågor. Socialen kontaktas och efter många turer beslutas det slutligen att ”Stina” skulle tvångsomhändertas enligt LVU, lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga – och hon placeras på fosterhem. Och under de senaste åren har allt fler barn och unga tvångsomhändertagits i vårt område.

Självmordstankar

Enligt socialtjänsten beror det på att samhället blivit duktigare på att hitta barn som far illa. Och enligt ”Stina”, som idag är vuxen, blev tvångsomhändertagandet hennes räddning

– Annars hade jag nog inte suttit här idag eftersom jag hade självmordstankar å så. Jag mådde ju inte alls bra och trodde att det var jag som hade gjort fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.