”Vi litar på SCA”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen debatt. Inget ifrågasättande. Beslutet om en borgen på 348 miljoner till det nya hamnprojektet i Sundsvall blev en ren formalitet i fullmäktige.

Som SVT Mittnytt tidigare berättat finns det inga formella beslut från SCA som är den ena parten i satsningen på en utbyggnad av hamnen i Tunadal. Kommunen däremot har fattat flera avgörande beslut:

– Formellt har inte heller kommunen tagit det avgörande investeringsbeslutet utan det räknar vi med att göra gemensamt med SCA under 2017, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Skandal kring SCA affärsflyg

Krattat manegen

Kommunen har dock krattat i manegen. Detaljplanerna har setts över, ny mark har skjutits till från kommunalt håll och sekelskiftesmiljön i Petersvik har, trots högljudda protester, börjat jämnas med marken. På måndagen beslutade också kommunfullmäktige att säga ja till en kommunal borgen på 348 miljoner till projektet.

Några motsvarande utfästelser finns inte från SCA som avvaktar. SCAs bolagsstyrelsen har skjutit avgörandet avseende sin andel på 410 miljoner till projektet på framtiden.

Inga bindande avtal

Kommunen litar på den avsiktsförklaring som tecknades 2013 och som undertecknades av SCA Forest, kommunens koncernbolag Stadsbacken AB och det egna kommunala exploateringsbolaget Sundsvall Logistikpark AB. I det sexsidiga dokumentet skissas planerna på ett hamnprojekt på en miljard mellan SCA och kommunen som likvärdiga parter, men dokumentet avslutas med orden: ”Avsiktsförklaringen innebär inte att ett bindande avtal träffats mellan parterna.”

Litar på SCA

Planerna på en hamnutbyggnad och ett transportnav för sjöfart, lastbil och järnväg har diskuterats länge.

– Det är en nödvändighet om vi skall vara en konkurrenskraftig region. Logistikparken syfter till att erbjuda näringslivet goda möjligheter till transporter och det är inte enbart något SCA har nytta av, säger Peder Björk (S).

Mittnytt: Men samtidigt som SCAs garantier till projektet uteblivit satsar bolaget större belopp på havskappsegling?

– Det gör jag ingen värdering av. Vi har ett i grunden gott samarbete med SCA och litar på att de finns med hela vägen, säger Björk.

SCA har inte velat kommentera sitt avtal med kommunen med hänvisning till den bokslutsrapport som kommer på fredag. Företaget vill inte göra uttalanden som kan vara börspåverkande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet