Foto: Privat.

30 minusgrader och ingen ström

Uppdaterad
Publicerad

De boende i byarna Vittangi, Lainio och Kuoksu har -30 grader utomhus och stora problem med strömavbrott. Nu har flera hus frusit sönder och skadorna är enorma.

Carina Henriksson har två hus som båda frusit sönder. En morgon vaknade hon av att innertaket föll ner.

– Det har varit helt otroligt fruktansvärt bedrövligt, säger hon till SVT:s Nordnytt.

Elementen har frusit, vattnet har frusit. Hon har ingen toalett, ingen dusch, ingen värme och ett barn på 3,5 år hemma mitt i röran.

– Jag har en vedspis i köket så jag får ställa in sängen där så att jag kan elda under nätterna, säger hon.

– Tänk om vi hade sovit på nedervåningen när taket föll? Och hur lätt är det att göra välling utan vatten eller el, säger hon upprört.

100-tal drabbade husägare

Men hon är långt ifrån ensam. Strömmen har kommit och gått med jämna mellanrum under flera veckors tid. Bara idag har strömmen försvunnit fem gånger. Det senaste långvariga avbrottet var på 18 timmar – i mins 30 grader. Då frös husen sönder.

– Det är ett hundratal året-runt-boende som drabbas av det här. Och många sommarstugeägare har åkt hit för att kunna elda med ved under strömmavbrotten, säger Henriksson.

Det är Vattenfall som äger nätet i byarna.

– Vi har haft rätt stora problem i sydöstra byarna i Kiruna. Det är flera fel som hänt och det har hänt samtidigt. Och när det är så här kallt prioriterar vi strömmen i första hand. Sedan får vi gå igenom vad som hänt och hur vi ska förebygga det här, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig i Luleå.

Vad ska de drabbade göra?

– Dom som har råkat ut för det här ska kontakta vår kundservice. Vi vill ta vårt ansvar, säger Roger Lindmark.

Hur länge kommer problemen att fortsätta?

– Idag har alla fått tillbaka strömmen. Men det kommer nog att vara kortare avbrott för att vi ska kunna göra kopplingar i nätet. Eftersom det är så pass kallt har vi haft extra mycket folk på plats.

– Vi har personal som kan åka ut och reparera och vi har tagit dit mobila transformatorstationer.

De boende säger att underhållet av nätet inte skötts på flera år?

– Jag har stor förståelse för kunderna och att dom är besvikna. Vi har ett färdigt program för hur vi ska bygga om i området. Jag önskar att vi hade kommit länge, säger Roger Lindmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.