Älgar innebär nya tågproblem

Uppdaterad
Publicerad

Älgarna har skapat nya oväntade problem för Norrtåg. Tågens nosar är så klena att de spricker och går sönder i samband med älgpåkörningar.

Först handlade det om omfattande isbildning av bromssystemen, nedfrusna toaletter och hjul som slits dubbelt så snabbt som det var sagt. Och nu visar det sig nu att tågens nosar är så klena att de inte tål en älgpåkörning.

-De går sönder vid älgpåkörningar. Spricker eller går sönder, säger Kent Ögren (S), styrelseledamot i Norrtåg.

Norrtåg

-Jag vet inte hur tillverkarna har tänkt…De verkar räkna med att vi bara har myggor och kaniner runt spåret, men vi har både renar och älgar så det är självklart att tågen ska klara det utan att att total haverera, säger Kenneth Backgård (NS), styrelseledamot i Norrtåg.

I ett par fall har Norrtågs tåg tvingats gå in i verkstad för reparation på grund av älgpåkörningar.

Eftersom det inte har med vinterväder att göra förbereder sig styrelsen nu för att tågstoppet mellan Luleå och Umeå kan bli längre än till 11 mars, som är det senaste beskedet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrtåg

Mer i ämnet