Foto: Pontus Lundahl / TT

Blev gravid trots spiral  – upptäcktes sent

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Norrbotten åt mycket mediciner och använde därför hormonspiral. När hon misstänkte att hon trots allt blivit gravid gick hon till en barnmorska som två gånger om avfärdade hennes oro – och först efter sju månader upptäcktes att kvinnan var med barn.

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar nu barnmorskan för hur hon skött undersökningarna. Myndigheten konstaterar att behandlande barnmorska inte har lyckats upptäcka graviditeten trots upprepade undersökningar och graviditetstest. Vid en undersökning ska barnmorskan själv ha varit osäker på huruvida allt var som det skulle men följde ändå inte upp det.

Orolig

Kvinnan som äter mediciner mot en kronisk sjukdom blev orolig när hon började misstänka att hon var gravid. Hon gjorde tre graviditetstester, tre gynundersökningar och påpekade för barnmorskan att hon verkligen trodde att hon var gravid. Enligt anmälan visade graviditetstesterna negativt.

– Vid sista tillfället pratade jag med henne om att jag hade problem med magen och hon kände ordentligt och sa att det var problem med gaser. Då var jag i vecka 15-18, skriver kvinnan själv i sin anmälan.

Upptäcktes i vecka 30

Graviditeten konstaterades först i vecka 30.

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar att barnmorskan inte följt verksamhetens rutiner. Den aktuella vårdcentralen där barnmorskan arbetar försäkrar att de nu kommer att ändra sina rutiner så att det blir säkrare.

– Hade jag varit frisk och inte ätit de mediciner jag äter så hade hennes agerande, i mina ögon, fortfarande varit fel men inte lika farligt, skriver kvinnan i sina anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.