Gruvbranden – dramatiska timmar

Uppdaterad
Publicerad

En dieseldriven lastbil började brinna på 935 meters djup i LKAB:s gruva i Kiruna.

Både kommunal räddningstjänst och LKAB:s egen räddningsstyrka fanns med och bekämpade branden. Larmet kom vid 09-tiden på söndagsmorgonen.

Enligt Mats Bergsten på räddningstjänsten i Kiruna, utbröt branden på 935 meters djup. De två personer som hanterade lastbilen ska enligt Trond Olofsson, inre befäl på räddningstjänsten, befinna sig på 735 meters djup, och alltså vara i säkerhet från branden.

Återantänds

Vid 13:10 var branden släckt, och eftersläckningsarbete pågår. Hettan från de stora däcken på lastbilen gjorde däremot branden svårsläckt, och ledde till att den återantändes. Enligt Trond Olofsson, inre befäl på räddingstjänsten, ville man vara försiktig med att använda för mycket vatten.

– Räddningstjänsten försöker kyla lastbilen, men berget är också varmt och man vill inte att det ska börja släppa sten, sade Olofsson tidigare.

Ingen skadades

Landstinget i Norrbotten meddelar att ingen person skadats i branden, men att Kiruna sjukhus lokala katastrofledning är samlad.

256 personer befann sig nere i gruvan när branden bröt ut, men alla ska ha satt sig själva i säkerhet. De ska nu befinna sig på olika uppsamlingsplatser, i färd med att lämna gruvan.

Röken leds ut, och i samband med det evakuerades en kvinna som befann sig i en rastkur, eftersom hon kunde ha kommit i vägen vid ventileringen.

Kvinnan evakuerades via en nödutgång, och med hjälp av Svappavaaras räddningstjänst och personal från LKAB. Malmbergets industrikår finns också behjälplig i gruvan.

Kirunavaara är världens största underjordsgruva för järnmalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.