22-åringen döms till 14 års fängelse för mord

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen döms till 14 års fängelse för att ha mördat och styckat en 20-årig kvinna i Boden.

Enligt Luleå tingsrätt har han uppsåtligen dödat den 20-åriga kvinnan i början av maj förra året.

Domen meddelades vid 14-tiden på onsdagen.

Styckmordet i Boden

Åklagarna Ulrika Schönbeck och Anna Bergström yrkade på fängelse i minst 18 år.

Kortare straff

Straffet blir alltså fyra år kortare än vad åklagarna hade yrkat på. Att straffet inte blev livstids fängelse eller de 18 år som åklagarna ville se beror dels på att mannen varit så pass ung, dels på att han har en funktionsnedsättning. Det kan ha påverkat hans förmåga att ”kontrollera sitt handlande” samt att inse hur hans ”hantering av den döda kroppen uppfattas av andra”, skriver tingsrätten.

22-åringen har två neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – både Aspberger och ADD.

-Domstolen har gjort en straffmätning som i större grad än vi har tagit hänsyn till mannens personliga tillkortakommanden och ringa ålder, säger åklagare Ulrika Schönbeck .

Hon konstaterar att rätten lagt mer tyngd på mannens funktionsnedsättning och hur den påverkat det han gjorde.

-Det gäller ju att väga det förmildrande och det försvårande mot varandra. Vi anser att hänsynslösheten i brotten varit så stor och att dödsförloppet måste ha medfört kraftig dödsångest. Det måste väga tyngre, säger hon.

Motiv förblir oklart

Domstolen konstaterar att de tunga bevisen är att kvinnans blod fanns i bagageluckan på hans bil, på listen till bagageluckan, på handskar och plastpåse som hittades i bilen och på en tejprulle som hittades i mannens hem.

Det är inte utrett var mordet skedde, men rätten tvekar inte att mannen utförde det. Det är osannolikt att han skulle ha transporterat kroppen utan att ha varit den som dödade kvinnan, enligt domen.

Att han sedan inte städat undan blodet i bilen kan bero på att hans funktionsnedsättning gör det svårt för honom att fullfölja saker, skriver rätten. Det kan också förklara varför inte kroppsdelarna gömts undan utan legat ganska öppet i ödehuset och skogen.

Varför 22-åringen dödat kvinnan vill inte tingsrätten spekulera i. Rätten skriver att något ”dock otvivelaktigt hänt, som hos honom väckt stark aggressivitet”.

Överklagar

22-åringen har  aldrig erkänt sig skyldig till mord.

– Jag anser att min klient är oskyldig. Men döms man för ett mord av den här graden är 14 år inte så mycket att säga om, säger advokat  Bo Forssberg.

Men det betyder inte att 22-åringen och hans försvar accepterar domen.

– Vi kommer att överklaga domen, säger Bo Forssberg.

– Om motparten överklagar kommer vi sannolikt att också överklaga och då kräva ett längre fängelsestraff, säger  åklagare Anna Bergström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet i Boden

Mer i ämnet