Foto: TT

Gruvan kan återöppnas

Uppdaterad
Publicerad

Kaunisvaaragruvan ser ut att kunna återöppnas, enligt konkursförvaltare Hans Andersson. Just nu pågår en ”strukturerad försäljningsprocess” med flera intressenter och han tror på en lösning senast i juni.

Enligt uppgifter till Nordnytt finns det fyra intressenter som vill köpa Northlands igenbommade gruva utanför Pajala och konkursförvaltare Hans Andersson är mer positiv i dag än han var runt årsskiftet.

Samtidigt växer hoppet i Pajala kommun.

– Jag har goda förhoppningar om att kunna lösa det här, men jag vill inte gå in på detaljer. Min ambition är att ha ett tillträde på plats senast under juni 2015, säger Hans Andersson.

Utvecklingen kan vända

Enligt uppgifter till Nordnytt är en av intressenterna ett konsortium där personer med kopplingar till Peab och Folksam ingår. Och där LKAB finns med i bakgrunden. LKAB uppges ha lovat att köra malm från Leväniemigruvan i Svappavaara till Pajala. Därmed blir transporterna mer lönsamma och LKAB får tillgång till ett anrikningsverk.

– Det känns jättebra att det går fort framåt nu. Det är det här folk i Pajala har gått och väntat på. Nu kan utvecklingen förhoppningsvis vända uppåt igen efter en tid med svarta rubriker och negativa besked, säger kommunalrådet Harry Rantakyrö (S).

Vill stycka upp

Andra intressenter uppges vilja köpa gruvan för att stycka upp verksamheten och därefter sälja den vidare.

– Min inriktning är alltjämt att sälja för fortsatt drift av gruvan, säger konkursförvaltare Hans Andersson.

Kommunalrådet Harry Rantakyrö hoppas att den ambitionen håller hela vägen.

– Det värsta skulle vara om någon aktör tog över och slaktade verksamheten och sålde anrikningsverket utomlands. Då skulle det vara kört för Kaunisvaaragruvan för överskådlig tid. Men jag tror nu till 100 procent på ett återöppnande, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.