Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson

Inte bara HBTQ på pride-festival

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll invigs Sapmi Pride. Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson inviger. Han har bland annat gjort sig känd för att bära nagellack, läppstift och strympbyxor.

Att vara queer handlar enkelt uttryckt om att ifrågasätta normer kring kön och sexualitet.  Att önska att inte behöva definiera sig som antingen eller.

Vi träffar sametingets ordförande Stefan Mikaelsson i Harads och sätter oss i bensinstationens spelhörna. För något år sedan valde han att komma till sametingets möte i nylonstrumpbyxor och nagellack.

-Det började den hösten då jag åkte till Karasjok, och jag fick stöd av en av mina systrar i beslutet, säger Stefan Mikaelsson. Jag tänkte att det är dags att göra något som jag blir glad av.

När vi träffar honom bär han rosa läppstift och blått nagellack.

-Jag tycker det matchar fint till min samekolt som också är blå. säger Stefan Mikaelsson. Män har ju ofta större naglar också än kvinnor så det syns ju lite bättre på oss.

Ojämställd samiska kultur

Men han pratar inte gärna om läppstift och nagellack. Utan hellre om ojämställdheten inom den samiska kulturen. Han vill stärka kvinnans roll inom den samiska kulturen.

-Rennäringslagen är  väldigt mycket skriven till fördel för mannen, säger han.

Ikväll inviger han alltså den första Sapmi Pride festivalen i Kiruna.

-HBTQ har en  mänsklig rättighets aspekt. Bland urfolken så är det flickor, unga kvinnor och kvinnor som är i mest utsatt position. Och därefter kommer HBTQ personer. Det är deras/våra mänskliga rättigheter som vi försöker manifestera i Kiruna under Sapmi Pride. 

Nordnytt 18.10 sänder direkt från invigningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.