Ja till skyddsjakt på lodjur

Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten har beslutat om skyddsjakt på lodjur inom Muddus nationalpark.

Det är Sirges sameby som får skjuta två lodjur i en familjegrupp som orsakat skada i en renhjord. Sammanlagt har sju döda renar hittats inom ett mindre område. Länsstyrelsen skriver att jakten ska inriktas på två av lodjursungarna i gruppen.

Skyddsjakten ska påbörjas och helst genomföras inom Sirges marker men vid behov så får samebyn tillstånd att gå över samebygränsen. Jakten får ske med helikopter och länsstyrelsen ger samebyn tillstånd att använda skoter vid eftersök för att lokalisera lodjuren men däremot får jakt inte ske från skoter.

Renskötarna ska ha känt till att det funnits lodjur i området och har haft daglig tillsyn där men detta har enligt länsstyrelsen inte hindrat lodjuren. I området finns troligen fem lodjur, en familjegrupp bestående av en hona och tre ungar samt ett ensamt djur.

Fakt lodjur

Lodjursstammen har kraftigt minskat i Norrbotten. År 2012 räknades 50 föryngringar medan det förra året endast fanns 17 föryngringar.  Miniminivån i länet enligt Naturvårdsveket ska vara 17 föryngringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.