Området är inte avlyst

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen var det åter nya konfrontationer i Kallak mellan polis och demonstranter. Nordnytt kan nu avslöja att Länsstyrelsen inte avlyst området som insatspoliserna påstått inför demonstranter och media.

Därför kommer gruvmotståndarna att polisanmäla polisen som sannolikt svarar med en intern utredning om vad som hänt.

Under polisaktionerna i Kallakområdet utanför Jokkmokk har insatschefen Roine Norström gång på gång hävdat att arbetsområdet är avlyst enligt ordningslagen av länsstyrelsen och att de som går in i skogen kommer att gripas för olaga intrång.

Gruvbrytning i Kallak

Men så är inte fallet.

– Länsstyrelsen har inte fattat något beslut om någon avlysning av något område ur ett ordningslagsperspektiv. Allemansrätten gäller om det inte pågår någon verksamhet eller är ett privat område som kan vara farligt att beträda, säger juristen Hans Landberg, vid Länsstyrelsen i Norrbotten.

Så polisen har alltså hänvisat till ett beslut som inte finns.

Polisen anmäls

Att röja vägen från demonstranter och hinder är en sak. Att stoppa folk i skogen där det varken finns stängsel eller andra markeringar  är en annan sak.

Nordnytts fotograf blev gripen, förhörd och delgiven misstanke om olaga intrång – trots att området inte är avlyst.

-Om det råder något missförstånd mellan myndigheten och de som är ute på platsen så är det beklagansvärt, men från myndighetens sida är vi på det klara med att området inte är avlyst enligt ordningslagen, säger avdelningschef, Ulf Sköld, vid polisen i Norrbotten.

Gruvmotståndarna kommer nu att polisanmäla polisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet