Kampen om landstinget: ”Högt spel av vänstern”

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetare Håkan Myrlund tycker att Vänsterpartiet spelar ett högt spel. Men om det blir maktskifte får det långtgående konsekvenser för sjukvården i länet tror han.

– Socialdemokraterna sitter i en besvärlig sits när de förlorade valet och de har naturligtvis vänt sig till vänstern och Miljöpartiet som man samarbetat med tidigare. Då måste man också ge någonting tillbaka annars får man inte ihop det. Jag vet inte vad de har bjudit men vänstern anser inte att de fått ett bra bemötande och då försöker de antingen säga nej till Socialdemokraterna eller få ut mer av dem. Det säger statsvetare Håkan Myrlund.

Men Nina Berggård, Vänsterpartiets vice ordförande i Norrbotten, tar en stor risk med sitt politiska utspel tycker Myrlund.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

– Troligen har de fått ett för dåligt bud från Socialdemokraterna men om Nina Berggård har kontakt med Sjukvårdspartiet och säger att hon tycker att budet från Socialdemokraterna var bättre då är det lite att förlora ansiktet, fortsätter han.

– Då skulle istället Kent Ögren och Socialdemokraternas position stärkas.

Är utspelet oseriöst tycker du?

– Nej jag är cynisk. Att partier slåss för inflytande och att personer slåss för inflytande, makt och ekonomi är inte förvånande för mig. Det är praktisk politik.

Vad som händer härnäst är osäkert enligt Myrlund.

– Jag kan tänka mig att Vänsterpartiet är ute efter en stärkt ställning efter valet. Antingen fortsätter man förhandlingarna eller så går man tillbaka till Socialdemokraterna och berättar vilket erbjudande man fått och frågar vad de kan tänka sig att bjuda.

Men om det blir ett maktskifte i landstinget så kommer det att få långtgående konsekvenser för sjukvården i Norrbotten tror Myrlund.

– Det är som Pompeji ungefär, säger han.

– Om Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet, skulle bli landstingsråd då innebär det en mer decentraliserad sjukvård. Jag tror inte heller att Vänsterpartiet är intresserad av stora centrala lösningar. Deras väljare finns i glesbygden och väljarna tycker nog att det gått för fort med centraliseringen.

Pompeji

Pompeji var en liten stad i Italien som gick under 79 e. Kr. när vulkanen Vesuvius fick ett utbrott.

Läs mer här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Mer i ämnet