Kan bli svårare styra landstinget i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Svårplanerat och längre till besluten. Landstingsdirektör Mats Brännström varnar för konsekvenserna efter landstingskaoset.

– Det är klart att situationen kommer att påverka oss mycket. Men exakt hur, är svårt att säga i dag, säger Mats Brännström.

Han tror att ett förändrat arbetssätt måste till. Idag är det landstingsstyrelsen som bereder förslag tillsammans med tjänstemännen. Från och med årsskiftet kommer det att vara det nya landstingsrådet Kenneth Backgård(NS) och vice ordförande Mattias Karlsson(M) som driver förslagen. Men i landstingsstyrelsen och i landstingsfullmäktige fattas stora beslut och där sitter de rödgröna med ett mandats övervikt.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Enligt Mats Brännström så kommer därför inte den traditionella arbetsordningen att fungera i framtiden.

– Risken finns att vi måste hitta en ny form. Det blir svårplanerat och sannolikt ett långsammare tempo i beslutsfattandet. Jag kan tänka mig att det blir så att majoriteten i fullmäktige måste på något vis vara med i diskussionen när förslag görs i ordning i landstingsstyrelsen, säger han.

Utveckling inte risk

Gruppledaren för centerpartiet i landstinget, Anna-Stina Nordmark Nilsson, säger till Nordnytt att hon ser det som hänt som en möjlighet till utveckling.

-I förhandlingar efter valet och den överenskommelse som de rödgröna har och även i de diskussioner som vi i alliansen och sjukvårdspartiet förde kunde vi konstatera att det finns ett demokratunderskott i de politiska arbetsformerna i landstinget.

Hon säger vidare att det som nu händer säkerligen kommer att innebära förändring i hur besluten bereds, var besluten bereds och var besluten fattas.

-Så det som landstingsdirektören beskriver som en risk torde istället bli en förändring och utveckling av formerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Mer i ämnet