Kebnekaise rustas upp

Uppdaterad
Publicerad

Bättre vandringsleder, ny rast- och nödstuga och bättre information om den västra leden. Nu ska Länsstyrelsen i Norrbotten rusta upp Kebnekaise.

– Det var under en fjällsäkerhetsbesiktning för två år sedan som man konstaterade att den västra leden, även kallat den lätta leden, i Kebnekaise måste rustas upp. Framförallt rast- och nödstugorna där uppe är totalt förfallna, säger Kjell Sundvall, chef för Länsstyrelsens fältenhet.

Det är Länsstyrelsen som tillsammans med Naturvårdsverket och Fjällsäkerhetsrådet ska göra Kebnekaise säkrare. Bland annat ska de fallfärdiga stugorna rivas och byggas upp på nytt. Planen är att de ska stå färdiga till sommaren i år.  Dagens information om den västra leden ska också förbättras.

Tufft att ta sig upp

– Det finns för lite information om svårighetsgraden. Vi har hört om en del som har bestigt Kebnekaise och sagt att det är det tuffaste de har gjort. Vi måste informera bättre om att man måste vara tränad och ha rätt kläder. Man kan inte ha på sig en t-shirt eftersom det är väldigt varierande temperaturer på berget, säger Kjell Sundvall, chef på fältenheten på Länsstyrelsen.

Enligt Kjell Sundvall vet man i dag inte vad prislappen kommer att landa på. Orsaken till att de har väntat så länge med ett upprustningsarbete är bland annat för att vanliga leder inte har högsta prioritet.

– Men Kebnekaise har mycket besökare och vi vet att en viss standard förväntas, säger han.

Fakta

Fakta:

Västra leden går från Kebnekaise fjällstation och upp till sydtoppen.

Den anses vara den lättare leden. Den östra leden går upp till nordtoppen och kräver klätterutrustning och kunskap om klättring för en säker bestigning.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.