Fornminne blir lyxhotell – planer får kritik

Uppdaterad
Publicerad

I Riksgränsen planeras för ett spektakulärt hotellbygge. Det är ett företag i Göteborg som vill förvandla den gamla lokstallsruinen från förra sekelskiftet till ett lyxhotell. Men planerna möter också motstånd.

I dag syns bara en ruin, men för hundra år sedan var det här en plats som pulserade av liv och rörelse. Det var här som norsk och svensk tågpersonal byttes av och det var här som loken rullades in och vändes. Men 1923 elektrifierades även den norska sidan av malmbanan och man beslutade om gemensam tågtrafik. Efter det behövdes inte lokstallet. Platsen har fått förfalla för att till sist ha blivit det vi ser i dag.

Men nu finns det spektakulära planer för ruinen. Ett företag i Göteborg vill bygga ett hotell där ruinen är en del i själva hotellet.

– Dels vill vi tillgängliggöra den fantastiska fjällmiljö som finns i området, men också tillvarata och tillgängliggöra den lokstallsruin som finns där. Dels för att kunna berätta den unika historia som Malmbanan innebär både för området och för hela Sverige, säger Erik Staxäng vid företaget Polarexpressen AB.

”Vad är fornminnesskydd?”

Men bygget möter motstånd, bland annat från lokalhistorikern Agge Theander som en gång var med i processen att fornminnesmärka ruinen.

– Jag undrar: vad är egentligen ett fornminnesskydd? Är inte det så starkt så att man kan få ha kvar vissa minnen så att man inte behöver bygga just där, säger han.

Erik Staxäng svarar:

– Vi är väldigt måna om att bevara lokstallsruinen. Vi använder oss av den expertis som finns för att säkerställa bevarandet. Bland annat samarbetar vi med en antikvariskt sakkunnig och en byggmästare som båda har väldigt stor erfarenhet av sten och gamla byggnader, säger han.

Förhoppningen från exploatörernas sida är att hotellet ska stå klart till vintersäsongen 2016.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.