Norska facket anklagar LKAB för strejkbryteri

Uppdaterad
Publicerad

Att malmtågen kan köra in i Narviks hamn är strejkbryteri. Det hävdar norska Lokomotivmannsförbundet, NLF. LKAB tillbakavisar anklagelsen.

Att malmtrafiken mellan Kiruna och Narvik kommit igång och fungerar på halvfart upprör det norska lokförarfacket.

Jan-Even Nystad, Norsk Lokomotivmannsförbundet, säger till Nordnytt att det är tre svenska LKAB-anställda som nu sköter malmterminalen i Narvik. Ett arbete som, enligt honom, normalt sköts av norska lokförare.

Lokförarstrejk i Narvik

Det innebär att malmtågen kan köra in i hamnen och lossa sin last.

Detta anser det norska facket vara strejkbryteri. Just nu undersöker Lokomotivmannsförbundet om det finns juridiska möjligheter att stoppa arbetet.

Sympatiserar med norrmännen

Enligt Anders Björnström, VD för LKAB Malmtrafik AB så handlar det inte om strejkbryteri.

Nordnytt har varit i kontakt med fackföreningarna SEKO och IF Metall men där kände man inte till att tre svenska lokinstruktörer just nu jobbar i den norska malmhamnen.

– Vi sympatiserar med de norska lokförarna men vi har inte fått någon förfrågan om åtgärder från norrmännen, säger Per-Ola Hellman från SEKO.

För tillfället sker inga kontakter mellan de strejkande och LKAB.

Sympatiserar inte med norska lokförare

-Det ginns inga lokförare på malmbanan som tillhör vårt fackförbund, ST Malmbanan, som sympatiserar med de norska lokförarna, säger Stefan Gustafsson ordförande ST Malmbanan i ett uttalande till Nordnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lokförarstrejk i Narvik

Mer i ämnet