Samepolitikern Mona Persson i Arjeplog Foto: Carl-Johan Utsi

Ofrivilligt nominerad till SD i Arjeplog

Uppdaterad
Publicerad

Sametingsledamoten Mona Persson i Arjeplog har blivit ofrivilligt nominerad på minst en av Sverigedemokraternas valsedlar till kommunvalet

– Jag är bestört och chockad. Dessutom är det kränkande, säger Mona Persson.

Den fria nomineringsrätten innebär att alla är fria att skriva vilket namn som helst på en valsedel och det är vad Mona Persson råkat ut för.

Val 2014 i Norrbotten – så här gick det

– Jag är inte tillfrågad utan mitt namn finns bara där, så jag känner mig inte väl till mods. Jag har aldrig sympatiserat med Sverigedemokraterna och jag skulle aldrig kunna tänka mig att representera det partiet, säger Mona Persson.

Reglerna ändras

Den fria nomineringsrätten kommer att försvinna inför valet 2018. Valmyndigheten kommer det då att krävas ett godkännande och en förhandsanmälan av den som nomineras för att rösten ska vara giltig.

-  Sånt här ska man inte behöva bli utsatt för. Jag kommer inte att kontakta Sverigedemokraterna däremot länsstyrelsen och se till att jag stryks från listan, säger Mona Persson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 i Norrbotten – så här gick det

Mer i ämnet