Oro efter bilexplosionen

Uppdaterad
Publicerad

Det fanns gastuber i den bil som exploderade i centrala Luleå och skadade en man allvarligt i förra veckan . Enligt uppgifter till Nordnytt idag så var det inte gasolflaskor i bilen, men nu växer ändå oron hos allmänheten.

Hur farligt är det egentligen att ha en gasoltub hemma eller i husvagnen?  Nordnytt har tagit reda på hur du bäst skyddar dig.

På övningsfältet ute på Hertsön har det smällt ordentligt idag. Patrik Lindfors, styrkeledare på räddningstjänsten i Luleå, har nämligen visat vilken kraftig smäll det blir när en liten två-deciliters gasolflaska exploderar. När man står på 20 meters avstånd från explosionen så känns både värme och en liten tryckvåg. I de stora behållare som är vanligt att man har hemma, till grillar och i husvagnar, ryms det 30 liter gasol. Hur stor skada en sådan explosion skulle kunna göra vågar man knappt spekulera i.

Bilexplosion i Luleå

-Men om man hanterar och förvarar gasolflaskorna rätt så är det inte farligt att ha dem hemma, säger Patrik Lindfors.

Hantera gasolflaskorna rätt

Det är förbjudet att förvara gasolflaskor i stängda, trånga utrymmen som till exempel i källare eller på vindar. Se istället till att förvara dem i ett välventilerat utrymme, till exempel i en fristående friggebod på gården eller ute på balkongen om du bor i flerfamiljshus.

– Det som också är viktigt att tänka på är att gasolflaskan aldrig får ligga ner på sidan för då täpps säkerhetsventilen igen. Om trycket i flaskan skulle öka, till exempel på grund av värme, så kan inte ventilen reglera trycket och då finns det risk för att flaskan sprängs, säger Patrik Lindfors. Öka säkerheten

Det finns också en hel del andra saker du kan göra för att undvika en eventuell brand eller läcka. Patrik Lindfors säger att man ska titta över och byta ut anslutningar och slangar med jämna mellanrum för att se så att allt är helt och fungerar som det ska. Om man skulle känna att det plötsligt börjar lukta gasol och man misstänker en läcka så är det absolut viktigaste att undanröja alla typer av tändningsanordningar enligt Patrik Lindfors. Tänd inga lampor, tänd inga tändstickor och öppna fönster och dörrar på vid gavel för att vädra.

-Skulle det börja brinna i slangen under användning så är det mest effektiva att stänga av huvudkranen, då stryper du gastillförseln, berättar Patrik och tillägger:

-Och införskaffa dig en pulversläckare. I alla hushåll som hanterar gasol rekommenderar vi alltid att ha minst en pulversläckare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilexplosion i Luleå

Mer i ämnet