Oviss jul för Calle Jonsson

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en jul i ovisshet för Calle Jonsson.Grekland vill ställa honom inför rätta igen för ett flera år gammalt mordförsök på Kos.

Tidigast efter jul tror den svenske åklagaren att något kan hända i målet.

-Han är förtvivlad över att det här ska dras ett varv till, säger Calle Jonssons advokat Leif Silbersky.

Calle Jonsson-fallet

Sommaren 2001 blev Calle Jonsson, som nu är 31 år, misstänkt för mordförsök. Enligt misstankarna skulle han knivhuggit en grekisk man som skadades svårt.

Han frikändes i en rättegång våren 2005, men 2006 beslutade grekiska Högsta domstolen att rättegången mot honom skulle tas om.

En ny rättegång sattes ut under 2007, men sköts upp. Calle Jonsson infann sig inte till den rättegången.

Blivit förhörd

Nu har de grekiska myndigheterna utfärdat en europeisk arresteringsorder och vill få honom överlämnad.

Calle Jonsson har nu förhörts av svensk polis.

-Det mest sannolika är att vi kommer att begära någon komplettering av Grekland, säger kammaråklagare Marie Lind Thomsen vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Behövs kompletteringar

Även Leif Silbersky säger att det behövs kompletteringar.

-Det är väldigt besynnerligt att man kommer nu efter så många år och inte talar om vad det är som har gjort att man ska ta upp det igen, säger han.

-Vi vet inte om de personerna som var med vid tillfället över huvud taget lever eller om de kommer ihåg vad som hände. Är bevismaterialet som vi använde vid rättegången bevarat? Det är många frågor som måste redas ut.

Först sedan grekiska myndigheter inkommit med kompletteringar kan en svensk tingsrätt pröva om arresteringsordern är korrekt och om Jonsson kan överlämnas. Rätten tar inte hänsyn till bevis i målet.

När ärendet kan prövas i en domstol är oklart, men Marie Lind Thomsen tror inte att det sker före jul.

Fakta: Turerna med Calle Jonsson

 * I juli 2001 var Calle Jonsson, då 18 år, på ön Kos i Grekland. Han greps misstänkt för att ha knivhuggit en grekisk man som skadades svårt.

 * Han satt häktad i över 200 dagar och släpptes sedan mot borgen. Calle Jonsson åkte då hem till Sverige.

 * Calle Jonsson åtalades för försök till mord och en rättegång sattes ut under hösten 2003, men Jonsson kom inte till den.

 * Grekiska myndigheter utfärdade en europeisk arresteringsorder och i januari 2005 överlämnades han till Grekland.

 * I april 2005 inleddes rättegången mot honom på Rhodos. Calle Jonsson frikändes i rättegången.

 * Hösten 2006 beslutade Greklands Högsta domstol att rättegången skulle tas om.

 * En ny rättegång sattes ut under hösten 2007, men den sköts upp.

 * I december 2014 kom grekiska myndigheter med en ny europeisk arresteringsorder för att få Jonsson överlämnad. (TT)

Fakta: Europeiska arresteringsorder

* Beslut om att överlämna någon från Sverige med anledning av en europeisk arresteringsorder tas av en tingsrätt. Om någon samtycker till att bli överlämnad ska tingsrätten fatta beslutet inom tio dagar. Motsätter någon sig ett överlämnade ska beslutet fattas inom 30 dagar.

* Om tingsrätten beslutar att överlämna någon mot dennes vilja kan det överklagas till hovrätten och vidare till Högsta domstolen.

* För att en person ska överlämnas krävs att den efterlyste är misstänkt för ett brott som kan ge minst ett års fängelse eller redan är dömd till minst fyra månaders fängelse.

Källa: Regeringskansliet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Calle Jonsson-fallet

Mer i ämnet