Punkspark mot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Musikern Mattias Alkberg från Luleå släpper idag punkplattan Södra Sverige som redan innan den kommit ut väckt kritik.

Bagrunden till att det blev just punk förklarar Mattias Alkberg så här:

-Det har alltid varit mina rötter. Mitt första val i livet som var helt frånkopplat från föräldragenerationen. Det är min soulmusik, säger Mattias Alkberg.

Det är också en skiva är med tydliga politiska texter. Och den har redan väckt uppståndelse. Inte minst låten Nöff Nöff där Mattias Alkberg ger sin syn på alliansregeringen.

Vad säger du om kritiken?

-Jag tycker att folk inte riktigt begriper låten. Men det är väl för att dom inte kan språket. Texterna ingår i ett punkspråk och det är väl inte så många som lyssnat på den sortens musik att de förstår den. Och folk kanske förväntar sig något annat när jag släpper en skiva.

Texterna berör också mediekoncentrationen och storstadsfixeringen. Samtidigt sker plattans releasefest i – Stockholm.

-Men det bor mycket folk i Stockholm. Om det är tio stycken som kritiserat den (skivan) så finns det en bra bit över en miljon som inte gjort det, säger Alkberg och ler.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.