Regnbågströjorna kan dras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna IF kanske inte får spela i sina berömda matchtröjor i höst då tröjorna ännu inte fått dispens.

Hockeyklubben missade nämligen att söka tillstånd innan man lanserade tröjorna. Hockeylaget Kiruna IF fick stort genomslag när de lanserade sina nya regnbågsfärgade matchtröjor i slutet av juni.

Tröjorna är en del av klubbens projekt att bli HBTQ-certifierade. Men det finns ett problem. Enligt Svenska ishockeyförbundets regelverk ska matchtröjor ha minst 80 % av en och samma färg. Klubben sökte dispens för bara två veckor sedan. Alltså först efter att de lanserat tröjorna.

Kiruna IF:s matchtröjor

”Inte den viktigaste frågan”

– Projektgruppen jobbade med detta och det kanske inte var den viktigaste frågan just då. Utan det viktigaste var att lyckas genomföra det här, säger Stefan Lundmyr, marknadschef för Kiruna IF.

– Varför hade man inte med reglerna i projektplanen då regler är en viktig del?

– Vi ville inte begränsas. Är det regler får vi ta den frågan sen.

Tror på dispens

Kiruna IF:s styrelseordförande, Johan Köhler, säger till Nordnytt att klubben inte ser några problem rent idrottsligt, om de inte får använda regnbågsfärgade tröjor. Utan att de då kanske kan ändra på damasker, byxor och hjälmar.

Det är tävlingskommittén i Svenska ishockeyförbundet som tar beslutet om klubben ska få dispens.

– Jag har ju svårt att se om vi får ett nej. Men det är klart att regelverket ska ses över oavsett. Det har vi också skrivit i vår ansökan. Att när man skriver nästa regelverk måste man ha liknande saker i beaktan, säger Stefan Lundmyr.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna IF:s matchtröjor

Mer i ämnet