Riksdagsledamot föreslår Lex Malmfälten

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser människors boendesituation ut i Malmfälten? Det diskuterades på det seminarium som anordnades i riksdagen idag. Familjen Lundqvist/Häggqvist från Malmberget fick berätta om sin situation.

På gällivarepolitikern och riksdagsledamoten Tomas Nilssons (S) initiativ anordnades under onsdagen ett seminarium i riksdagen om boendesituationen i Malmfälten.

– Idag bygger det på expropiationslagen och att vi har en begagnatmarknad att tillgå. Men vi har inte de möjligheterna, för allt vi bygger är nytt. Och eftersom nytt kostar pengar motsvarar inte nuvarande ersättningssystem de kostnaderna, säger riksdagsledamoten Tomas Nilsson (S).

Huskonflikten i Malmberget

Inte så enkelt

Familjen Lundqvist/Häggqvist som Nordnytt berättat om tidigare var inbjudna för att berätta om den situation de hamnat i när LKAB:s gruva expanderar. Inför de samlade riksdagsledamöterna berätta Katarina Lundqvist om familjens situation. Om hur de inte har råd att sälja sitt hem till LKAB eftersom budet från LKAB inte räcker till ett likvärdigt boende.

– De var chockade över hur det går till, så det känns bra. Och jag tror inte många förstår, bara i Malmberget tror många att man bara får ett nytt hus, att man byter nyckel mot nyckel men så enkelt är det verkligen inte, säger Katarina Lundqvist.

Lex Malmfälten

Riksdagsledamoten Karin Åström (S) föreslog en Lex Malmfälten. Förslaget handlar om att de människor som tvingas flytta från sina hem på grund av gruvans utbredning ska få gå skadelösa fram till dess att en lagändring kan ske.

– Min bedömning är att en ny lagstiftning tar flera år. Därför måste regeringen ta ställning till att lösa det med en Lex Malmfälten, ett projekt för att snabbt komma igång med de insatser och den statliga finansiering som behövs.

Lagändringen gäller den så kallade expropieringslagen, som idag säger att ägarna vid inlösen ska få marknadsvärdet plus 25 procent. Men i Gällivare är marknadsvärdet för lågt och räcker inte till ett likvärdigt boende.

Inbjudan till semenariet var skickat till alla riksdagsledamöter men endast riksdagsledamöter från socialdemokraterna deltog i semenariet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Huskonflikten i Malmberget

Mer i ämnet