SSAB-smällar chockade Luleåbor

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen ska granska SSAB:s agerande i samband med de bombliknande explosionerna på torsdag kväll och fredag morgon. Men bolaget hävdar att man hållit sig inom miljövillkoren.

Det var vid 20:40-tiden på torsdag kväll och 06:20-tiden på fredag morgon som explosionerna inträffade och många Luleåbor chockades av det höga ljudet.

-Det var en kraftig smäll så nog hördes det tydligt, men jag blev inte rädd, säger Göran Mattila.

-Man är inte direkt van vid sådana smällar, men jag har hört att SSAB lovar en förbättring. Det är tydligen på gång, säger Eivor Selberg.

Utöver det vanliga

Förklaringen till de höga smällarna är att SSAB tippat het slagg på en betongplatta i en grop och att det sannolikt varit vatten eller is på plattan.

-Slaggen är heta när vi tippar dem och finns det vatten, snö eller is i gripen så blir det en häftig förångning som kan bli som en explosion, säger Karin Lundberg, miljöchef vid SSAB i Luleå.

-Det small ordentligt och jag beklagar verkligen att närboende kan ha känt oro på grund av explosionerna. Det här är en händelse utöver det vanliga och vi ska utreda saken, säger hon.  

Okey med sex smällar

Länsstyrelsen har reagerat över de kraftiga explosionerna och ska nu granska hur SSAB agerat och om miljövillkoren överskridits.

– Det är kraftiga smällar, det låter nästan som en bomb, och det upplevs som väldigt störande, speciellt nattetid. Sömnen störs och folk känner oro och obehag, säger miljöingenjör David Berggård.

Han menar att SSAB Luleå bara har tillstånd för sex våldsamma smällar på slaggtippen per kalenderår.

Och den här gången hördes smällarna ända till Bensbyn, cirka en mil från centrum fågelvägen.

-Det vi vill veta är om man följt rutinerna och riktlinjerna. Är det här en avvikelse eller vad är det?  Finns det problem så ska de åtgärdas, säger David Berggård.

Men SSAB:s miljöchef är inte orolig över en sådan granskning.

-Vi har inte överskridit vårt miljövillkor, det vet jag med säkerhet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.