Tonvis med asbest förvaras felaktigt

Uppdaterad
Publicerad

Som Nordnytt berättade förra veckan lagras stora mängder asbest under bar himmel inne på återvinningscentralen i Kiruna. Och det ser lika illa ut på Brännkläppens deponi i Boden.

Det är inte bara i Kiruna som asbest förvaras på fel sätt. Nordnytt kan nu avslöja att det ser lika illa ut på Brännkläppens deponi i Boden.

Efter ett tips gör Nordnytt ett besök och hittar tonvis med asbest delvis översnöat, men öppet för väder och vind. Och därmed finns det risk att asbestdamm sprids.

Asbest i Norrbotten

När Nordnytt ringer kommunens miljöchef, svarar han att han inte har tid utan hänvisar till arbetsledaren Elisabeth Påhlsson.

– Det här ska täckas varje dag egentligen. Det här ser ju inte bra ut, säger Elisabeth Påhlsson.

Vem bär ansvaret för att det ser ut såhär?

– Vi köper en tjänst av Rangsells och den innefattar att de ska täcka åt oss. Jag vet att jag beställde täckning förra veckan och då hade jag inte förväntat mig att det skulle se ut såhär, säger Elisabeth Påhlsson.

Polisanmälan

Enligt Påhlsson är det vintertid problem att hitta material att täcka asbesten med. Men likafullt får det inte se ut så här och det kan nu leda till en polisanmälan om misstänkt miljöbrott.

– Det är naturligtvis inte bra att det ser ut såhär. Det slår hårt mot vår verksamhet och det är ingen bild vi vill ha av oss och vår verksamhet, säger Elisabeth Påhlsson.

Kraftig ökning

Deponeringen av asbest har ökat kraftigt de senaste åren. Och i Boden planeras för en ny och större deponi. Den gamla är snart fullproppad och måste sluttäckas.

– Vi får in allt mer och det beror väl på alla ombyggnationer och renoveringar som görs, säger Elisabth Påhlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asbest i Norrbotten

Mer i ämnet