Uppmanar till en tydligare rovdjursförvaltning

Publicerad

LRF, SF och Sveriges Lammköttsproducenter uppmanar till en tydligare rovdjursförvaltning. Det skriver man i ett pressmeddelande.

I dag håller Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, och Svenska Fåravelsförbundet, SF, tillsammans med Sveriges Lammköttsproducenter en pressträff i Lindesberg för att uppmärksamma läget för landets djurägare som påverkas av det höga rovdjurstrycket.

LRF, SF och Sveriges Lammköttsproducenter vill se att regeringens beslut i rovdjurspropositionen tydligare efterföljs och verkställs.

– Rovdjurshotet bör inte vara på den nivån att tamdjurshållningen påtagligt försvåras eller omöjliggörs i. LRF motsätter sig inte en genetisk förstärkning av vargstammen, men en stabil vargstam måste även innebära antalsreglering i förvaltningen, och möjligheter till att bedriva en fungerande skyddsjakt, säger Thomas Magnusson, vice ordförande LRF.

– Det har i år skett flera vargangrepp innanför så kallade rovdjursavvisande stängsel, vilket visar på att stängslen inte är ett fullgott skydd för djurägarna. Det bidragssystem som stängslen omfattas av är dessutom marginellt, och innebär höga självkostnader för företagarna i form av inköp och underhåll. Den ekonomiska påverkan som ett högt rovdjurstryck medför bör helt bekostas av staten och inte av enskilda personer eller näringar, säger Magnus Jönsson, ordförande SF.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.