Åsa Wallin, fårbonde

Fårbonde vill slippa vargmöte

Uppdaterad
Publicerad

Ett par personer har under den senaste tiden iakttagit varg i trakterna runt Alvik utanför Luleå.

Fårbonden Åsa Walllin i Ale, utanför Alvik,  hör till dem som helst inte vill  möta varg i närheten av sina ägor.

-Vi har våra djurinstallade i fårhus, men om det finns varg eller björn här i trakten när vi släpper ut dem på bete i slutet av maj så är det ett problem, säger hon.

Länsstyrelsen i Norrbotten har under de senaste veckorna fått in rapport om varg i  Alvik.

-Vi har fått in ett par observationer men vi gör inte så mycket åt det här nu. Det är för svårt att spåra varg innan snön kommer, säger Kjell Sundvall, chef för fältenheten vid Länsstyrelsen.

Om det fortsätter komma in rapporter när snön har lagt sig på backen så kommer personal från fältenheten att ge sig ut markerna runt Alvik.

-Det är väl främst spillning som få kommer att hitta i såna fall. Är det en varg från Finland så är det bra, för deras gener är värdefulla, säger Kjell Sundvall.

Han poängterar att vargen rör sig över stora områden och att den kanske bara har passerat förbi Alvik.

När det är dags för vårbete brukar Åsa Wallin släppa ut närmare 500 djur, tackor och lamm.

-I Mellansverige har de haft rapporter om lodjur inne i fårhuset men jag är inte orolig att det ska komma in en varg i mitt fårhus. Men som sagt, strövar vargen runt mina hagar till våren då är det ett jätteproblem.

Nordnytt möter också Jenny Holtrin som är ute och promenerar i byn.

-Jag blir lite orolig för jag är ute och går i skogen varje dag. Jag har faktiskt inte tänkt på varg förut utan varit mer rädd för björn…säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.