Vattenfall: Oklart hur nya sparplaner drabbar Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Efter dagens besked om Vattenfalls nedskrivningar och miljardförluster är fler sparpaket att vänta. Hur dessa kommer att se ut är i nuläget oklart.

Statliga Vattenfall gör en förlust på över 19 miljarder.  Bolaget planerar nu för besparingar.

I Norrbotten jobbar 550 personer inom Vattenfall vattenkraft, Vattenfall Services Nordic och Vattenfall Eldistribution.

I mars 2013, för snart ett och ett halvt år sedan, beslutade Vattenfall om neddragningar av personalstyrkan med 2 500 personer. Neddragningar som till största delen drabbade verksamheterna i Tyskland, Holland och Sverige. Då skulle företaget spara 4,5 miljarder kronor under den kommande två års perioden. I Sverige skulle 400 anställda beröras. Men efter dagens besked måste ytterligare besparingar ske.

Christer Ljunggren, chef för Vattenfall Vattenkraft, säger till Nordnytt att det ännu är för tidigt att säga hur besparingarna kommer att drabba Norrbotten men han vill poängtera att besparingar rör alla.

-Energibranschen är en besvärlig bransch, vi har länge kämpat mot låga elpriser och får nu se över hela vår verksamhet ännu en gång. Det betyder bland annat lönekostnaderna, säger Christer Ljunggren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.