Foto: Jenny Engström

Flyktingar ger byn nytt liv

Publicerad

Gunnarsbyns invånarantal har ökat explosionsartat efter att byn började ta emot flyktingar för drygt en månad sedan. Många bybor ser positivt på flyktingmottagningen och hoppas att många väljer att stanna i byn när de fått uppehållstillstånd.

Som många andra byar i Norrland är Gunnarsbyn i Bodens kommun en utflyttningsbygd som kämpar för sin överlevnad. Byn har 160 fasta boende men efter att Migarationsverket startade ett flyktingboende där för drygt en månad sedan ökade befolkningen med 54 personer. De asylsökande kommer från flera olika länder som till exempel Eritrea, Somalia, Syrien och Ukraina.

– Vi vill påverka så att flyktingmottagandet blir bra och att både de och vi trivs i vår by, säger Jenny Engström som är verksamhetsledare i Råne älvdals ekonomiska förening (RÅEK) som arbetar för bygdens överlevnad.

#flykt

Välkomstmiddag

I måndags ordnade föreningen en stor middagsfest i samarbete med kyrkan, Folkets Hus och de asylsökande. 108 personer kom för att smaka mat från världens olika hörn. Flyktingar lagade mat från sina hemländer och bybor gjorde svenska köttbullar med potatis.

– Det bjöds bland andra på eritreansk lammgryta, ukrainska dumplings och olika sorters sallader och allt tog slut, berättar Jenny Engström. Det var en väldigt känslosam träff och många var rörda när de nyanlända kom in med maten, berättar hon.

Positiva till flyktingar

Jenny Engström säger att de flesta byborna är positivt inställda till flyktingmottagandet.

– Det är klart att det även finns folk som är oroliga över hur detta påverkar byn men de flesta är nog för flyktingförläggningen. Jag själv tror att det här kan öka byns överlevnadsmöjligheter. Det vore kul om några valde att stanna kvar efter att de fått asyl, berättar Jenny Engström från RÅEK.

Aktiviteter planeras

Just nu arbetar RÅEK tillsammans med andra ideella krafter för att starta studiecirklar där flyktingar kan lära sig svenska.

– Enligt nuvarande regler får de läsa SFI, svenska för invandrare, först efter att de fått uppehållstillstånd. Det vill inte vi vänta på. Men det är inte så enkelt att få någon att satsa pengar på studiecirklar. Hittills har vi fått nobben från Länsstyrelsen, Migrationsverket och flera Studieförbund men vi ska inte ge upp. Jag tror att det löser sig på några dagar, säger en optimistisk Jenny Engström.

Byns flyktingvänner försöker nu också komma på olika aktiviteter så att flyktingarna slipper vandra i byn utan att ha någonting att göra.

Det finns planer att starta ett minibibliotek, internetcafé och byns idrottsföreningar vill ha flyktingar med i olika sportaktiviteter.

– Jag ser flyktingarna som en möjlighet, inte som ett hot, säger Jenny Engström. Om några stannar här kommer de att berika byn. Därför behöver vi också fler bostäder och praktikplatser åt dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet