Älvsbyns kommunfullmäktige ska officiellt backa från det omdiskuterade beslutet om ett fotoförbud på sammanträdena. Foto: TT

Fritt fram för fotografering

Uppdaterad
Publicerad

På måndag ska Älvsbyns kommunfullmäktige officiellt backa från det omdiskuterade beslutet om ett fotoförbud på sammanträdena.

Fotografering, filmning och ljudupptagning ska vara tillåten även i fortsättningen, enligt det nya förslaget från kommunledningen. Men det finns vissa begränsningar för det.

”Upplevs det som ordningsstörande eller lagstridigt äger ordföranden rätt att tillrättavisa,” står det i förslaget.

Fotoförbud i fullmäktige i Älvsbyn

Utvisning hotar

Fullmäktiges ordförande kan i värsta fall utvisa den som inte rättar sig efter en tillsägelse från sammanträdeslokalen.

”Arbetsordningen revideras och utgångspunkten är tillåtande. Men frågan är komplex och en entydig rättspraxis saknas. Vi ska även skydda enskilda mot intrång i den personliga integriteten, som också är grundlagsskyddad.” skriver kommunchefen.

Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund (S) säger till SVT Nyheter Norrbotten att partierna är överens över partigränserna att riva upp fotoförbudet.

–  Det var inte vår mening att strypa yttrandefriheten eller pressfriheten på något vis. Vi ville bara ha lite ordning i sammanträdessalen, säger hon.

Som en hockeydomare

Enligt Helena Öhlund är det fullmäktiges ordförande som bestämmer och som enligt det nya förslaget kan ”tillrättavisa” reportrar som stör ordningen eller som bryter mot den personliga integriteten.

Och som till och med kan ”utvisa” reportrar som inte gör som han har sagt.

– Det är som en hockeydomare. Han bestämmer på planen och jag litar fullständigt på att fullmäktiges ordförande kan hålla ordning i fullmäktige, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotoförbud i fullmäktige i Älvsbyn

Mer i ämnet