Hemma hos Hans Lindfors i Koskullskulle

Ilska och oro efter skalvet i Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett drygt dygn sedan den kraftiga smällen skakade om invånarna i Malmberget. En så kallad seismisk händelse i malmkroppen Partas hängvägg som enligt sajten jordskelv.no uppmättes till 3,48 på richterskalan. Enligt LKAB:s lokala skala var magnituden 2,9.

Flera Malmbergsbor vittnar om trasiga fönsterrutor och på sociala medier diskuteras den senaste tidens skalv flitigt. ”Vilken jävla smäll nyss!”, ”2 rutor spräckta här i Koskullskulle”, ”tragiskt att det får fortgå år 2015 i Sverige” är några av kommentarerna som lades ut strax efter smällen.

Hemma hos Hans Lindfors i Koskullskulle spräcktes två fönster i samband med smällen.

Nattsprängningar i Malmberget

– Det var det värsta skalvet jag upplevt sedan vi köpte huset -99, berättar han. Normalt är det en serie av smällar, den här gången var det en enorm smäll och sedan vart det helt tyst så jag förstod att det inte handlade om en vanlig skjutning.

Och händelsen har varit väldigt uppmärksammad inte minst på Facebook där bland annat Timo Pasainen är aktiv.

-Det var väldigt otäckt, det var en grotesk smäll. Jag var den enda i familjen som var vaken när smällen kom men alla i huset vaknade av den och barnen sprang omkring som ”yra höns” och min sambo var smått förvirrad över vad som egentligen hände, säger han.

”Förstår att det är obehagligt”

Anders Lindberg är informationschef på LKAB och han bekräftar att det var ett kraftigt skalv.

– Det var ett ovanligt kraftigt skalv och jag förstår att det är obehagligt, säger Anders Lindberg och fortsätter:

– Vi är inte nöjda med att så många påverkas. Men vi jobbar kontinuerligt med detta, bland annat har vi en rutin att inte spränga mer än en sprängning per malmkropp, berättar Anders Lindberg.

Skadeanmälan

Hans Lindfors i Koskullskulle hoppas nu få ersättning för skadorna.

– Ja, jag hoppas få ersättning, det är helt uppenbart att det här hände i samband med skalvet, säger han.

De personer som fått egendom förstörd till följd av den kraftiga smällen uppmanas göra en skadeanmälan till LKAB:s miljöavdelning.

 Dom på tisdag

Enligt LKAB:s hemsida, där bolaget lägger ut sina egna rapporter, har totalt 17 seismiska händelser inträffat i Malmberget sedan årsskiftet men ingen av dessa har varit lika kraftiga.

De nattliga gruvsprängningarna har länge varit ett hett diskussionsämne. Varje natt mellan klockan tolv fram till halv två spränger LKAB i gruvan. Länsstyrelsen och villaägarnas riksförbund har krävt att sprängningarna tidigareläggs på grund av de olägenheter som de orsakar och på tisdag väntas domen från Mark- och miljödomstolen.

Bland annat skall man ta ställning till länsstyrelsens förslag på en skyddszon på 500 meter som skulle innefatta nästan hela Malmberget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattsprängningar i Malmberget

Mer i ämnet