Linan var felaktigt monterad

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången efter dödsolyckan i Malmbergsgruvan är nu inledd.

Båda parter, åklagare och de fem åtalade företagen, är överens om att den lina som hissen var fastsatt i var felaktigt monterad och att den så kallade gränslägesbrytaren som ska stoppa trumman när det är tre varv kvar var felaktigt inställd. Den utlöstes aldrig vilket innebar att linan lossnade i sin infästning.

– Man har använt sig av en arbetsmetod där mobilkranen inte skulle ha använts, menar åklagare Stig Andersson.

Hissolyckan i Vitåforsgruvan

Något som NCC:s advokat inte håller med om:

– Det är inte fel på arbetsmetoderna. De följer vedertagen praxis och den metodik man kan förvänta sig, säger NCC:s advokat Anders Lorentzon till SVT.

Anhöriga på plats

Ylva Reinesund, mamma till 21-årige Fredrik som omkom tillsammans med sin pappa är på plats i Gällivare tingsrätt för att följa rättegången. För henne och familjen har tiden sedan olyckan präglats av oro och sorg.

– Vi har väntat väldigt länge på att rättegången ska starta. Man är rädd för att folk ska glömma vad som hänt, säger hon och fortsätter:

– Familjen har lidit väldigt mycket. Det är plågsamt att inte få något avslut.

Hoppas ni att rättegången kommer att ge ett avslut och slutgiltigt svar på era frågor?

– Vi har förstått mycket av vad som hänt från förundersökningen. Det känns som att de kastar pajer och skyller på varandra, säger Ylva Reinesund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hissolyckan i Vitåforsgruvan

Mer i ämnet