Foto: SVT / TT

Anmäler brev om asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Hällefors kommun polisanmäler ett brev som riktar protester mot öppnandet av ett asylboende i närområdet. – Vi bedömde det som rasistiskt, säger Annahelena Jernberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det var i lördags kväll som Annahelena Jernberg mottog ett e-postmeddelande med åsikter angående ett planerat asylboende i kommuen. Bland raderna går det att läsa ”vi ser med förfäran på följderna av den mångkulturella politikens praktiska konsekvenser; skottlossningar, gruppvåldtäkter, tiggeri, oskuldskontroller, mord och bränder samt sjunkande skolresultat”.

Kommunen har även fått kopior på relaterade brevutskick till hushåll där män bland annat uppmanas att ”motstånd skall göras ständigt och i alla lägen”, samt att de ska försvara bygden och ”aldrig lämna fruar, döttrar och systrar ensamma”.

Detta innehåll har nu fått kommunen att lämna över breven till polisen.

– Utifrån tonen är det här inte godtagbart, därför valde vi att höra av oss till polisen.

– Vi bedömer det här som hets mot folkgrupp, vilket vi ser väldigt allvarligt på. Varken från politiken eller den kommunala verksamhetens håll accepterar vid sådant här, säger Annahelena Jernberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Hällefors.

Hur påverkar det här planerna på asylboendet?

– Den verksamheten kommer starta i dagarna oavsett.

Ni anmäler det här till polisen, ser du situationen som hotfull?

– Det är svårt att bedöma. Det är också därför vi skickar över det hela till polisen.

Ni har gått ut med detta i ett pressmeddelande. Hur kommer det sig?

– Vi vill visa att vi inte acepterar sådant här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.