Foto: SVT

Beskedet: Valjeviken läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett möte på fredagens morgon fick personal och elever vid Valjevikens folkhögskola i Sundbyvik beskedet att verksamheten läggs ner.

– De har fått beskedet att vi fullföljer vårt tidigare beslut att verksamheten kommer att upphöra efter vårterminens slut. Sen har vi ju trott att Region Örebro skulle inse verksamhetens värde här ute hos oss och hoppats in i det sista. Vi hade ju kunnat varsla för länge sedan, men det arbetet får vi börja med nu, säger Jan Karlsson som är verksamhetschef i stiftelsen för Valjevikens folkhögskola.

Skolan erbjuder personer med förvärvade hjärnskador möjlighet till en anpassad rehabilitering och utbildning.

valjevikens folkhögskola

De har under en längre tid haft ett underskott i verksamheten och sökte därför hjälp bland annat från Region Örebro som nekat med hänvisning till att de inte kan ge enskilda bidrag. De har istället gett löfte om att eleverna skall erbjudas hjälp på andra folkhögskolor.

Men Jan Karlsson tycker det är bortkastade pengar och hoppas fortfarande att ett partibeslut skall väcka frågan på nytt.

– Region Örebro har en politisk dominans av Socialdemokrater. De tog ett principbeslut på den senaste kongressen om att i större utsträckning samarbeta med idéburna verksamheter. Jag förstår inte varför man då går emot ett centralt fattat beslut på det här sättet. Men skulle någonting ändras under resans gång är vi ju beredda på att fortsätta verksamheten, säger Jan Karlsson.

Region Örebro län, säger att man alltsedan problemen blev kända, har en beredskap för att ta hand om verksamheten så att den i någon form kan fortsätta till hösten. Men hur det skall se ut är inte helt klart.

– Det finns en plan att inom ramen för Fellingsbro folkhögskola starta upp en utbildning här i Örebro. Det gör också att det blir lättare för de som bor ute i länet att ta sig till anpassade lokaler här. Är det så att vi inte hinner klart till hösten så kommer vi ändå se till att det finns möjligheter till social samvaro. Både elever och handikappförbund har tryckt på att den sociala samvaron är det viktiga i sammanhanget, säger Marie-Louise Forsberg Fransson (S), ordförande i Region Örebro län.

Men frågan är om allt kommer att hinna bli klart till hösten.

–När det gäller en folkhögskolelinje har vi regler att förhålla oss till, så jag kan inte garantera att det är klart till höstterminens start.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

valjevikens folkhögskola

Mer i ämnet