Foto: TT Bild

Budgeten för vinterväghållningen sprack

Uppdaterad
Publicerad

Besvärligt vinterväglag ställde till det för Örebro kommun förra året. Nästan 29 miljoner kronor landade underhållsnotan på – nio miljoner över budgeten.

Mycket sandning och tidvis stora snömängder bidrog till de oförutsedda utgifterna.

– Vi hade otroligt mycket halka under första kvartalet och tvingades sanda mycket, säger Åse Friberg, enhetschef på tekniska förvaltningen.

Enligt henne går pengarna snabbt åt vid kraftiga snöfall och plötsliga perioder av halka. Hon framhåller också svårigheten att förutse vädret över ett helt år.

En miljon per snöröjning

– När vi trycker på knappen och alla åker ut kostar det cirka en miljon kronor. Snöar det då kraftigt tio gånger på en vinter blir det tio miljoner och då går pengarna åt snabbt.

För att främja cyklister har kommunen även utökat sopning och saltning av cykelbanor under andra halvan av 2015. Det är ytterligare en orsak till de ökade kostnaderna.

– Vi har haft en högre ambitionsnivå när det gäller just gång och cykel. En sop- och saltmaskin har fått gå mer ofta.

Hur kommer det sig att ni har en högre ambitionsnivå när budgeten inte räcker till?

– Det är ett politiskt direktiv. Man har satt upp miljömål och vill få folk ska få bättre förutsättningar för att cykla, säger Åse Friberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.