Arbetshandledaren Rosita Åkerstedt med sin Kördelux. Foto: Johannes Weckström

De har något stort gemensamt

Uppdaterad
Publicerad

Kördelux bildades för nästan tre år sedan när arbetshandledaren Rozita Åkerstedt vid ett tillfälle samlade några deltagare i den dagliga verksamheten i Karlskoga för att sjunga lite julsånger.

– De var kanske tio stycken och jag klinkade på gitarren och de sjöng så bra! Jag drog på lite Spotify och de sjöng med och jag tänkte: Kära nån vad ni är duktiga! Det är inte så att vi inte har sjungit förut, men vi hade inte gjort det i grupp på det sättet. Och jag vräkte ur mig ”Ska vi starta en kör!?”Jaaa skrek alla!!

”Skapar endorfiner”

Rozita gick till sin chef som var positivt inställd. De startade med repetitioner en gång i veckan och repeterade in en blandad repertoar. De fick de lite pengar till ett projekt för att göra en konsert under våren 2014.

#Härborjag – Karlskoga

– Det är jätteuppskattat av deltagarna och vi ser ju hur de utvecklas på flera sätt. De får en höjd självkänsla och att de vågar ta för sig. De får ett bättre självförtroende. De lär sig fungera i grupp. De känner en ökad trygghet i att göra något tillsammans. Man ser glädjen och det skapar endorfiner och man mår bra i övriga veckan också. Det är till och med någon som inte behöver gå till psykolog längre, säger Rozita Åkerstedt.

Hemliga planer

För närvarande är 40 personer inskrivna i kören och att sjunga har visat sig var positivt av flera anledningar.

– De får ju också lära sig att acceptera varandra och att man har olika smak. En del gillar dansband, andra hårdrock.

Nu planeras det för fler framträdanden, även om det än så länge är lite hemliga planer.

– Vi har lite på gång nu också, men det är inte riktigt klart än, så jag vill inte berätta mer just nu, säger Rozita Åkerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Härborjag – Karlskoga

Mer i ämnet