• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Irén Lejegren, ordförande i Örebro flygplats AB. Foto: SVT

”Det är olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan var det fest när flyglinjen till Köpenhamn invigdes. Nu är stämningen inte lika munter.

Under helgen la flygbolaget Estonian air ned hela sin verksamhet då EU konstaterat att företaget fått olagliga statsbidrag och nu ska betala tillbaka 85 miljoner euro.

Trots att domen var väntad vann de upphandlingen av köpenhamnslinjen.

Örebro-Köpenhamn

Vilket ansvar har ni som ägare av flygplatsen?

– Det är svårt att säga. Vi kan naturligtvis inte göra så mycket åt situationen som har hänt. Vi fick veta att bolaget var under granskning, det är väldigt många bolag som är det och det är en aktuell fråga som drivs från kommissionens sida. Men det är som det är och det är olyckligt att det hamnade samtidigt som vi startade linjen det måste jag säga. Men vi flyger det är det viktigaste, säger Irén Lejegren, ordförande i Örebro flygplats AB.

”Inte förlorat några pengar”

För flygplatsens ägare kan det här bli en dyr historia. Örebro kommun och Region Örebro garanterade Estonian air närmare 40 miljoner kronor för de kommande tre åren och frågan är vad som kommer att hända med det avtalet. 

– Jag ser inte några sådana risker utan då försvinner ju avtalet och vi har hittills inte betalat något så vi har inte förlorat några pengar i samband med det här, det har vi inte gjort, säger Irén Lejegren.

Kommer det att betalas ut pengar?

– Den diskussionen får vi ta på annat ställe.

Flight inställd

Flygverksamheten har nu skrivits över på ett annat bolag och tanken är att planen till Köpenhamn ska gå enligt plan. Men igår var en av flighterna inställd och fortfarande finns det problem.

– Den informationen jag har fått idag är att det finns lite bekymmer med lite administration i en del bokningar och det jobbar de på med jättemycket men planet går och flyger enligt tidtabell, säger Irén Lejegren.

Men av problemen just nu är att det inte går att boka biljetter via SAS som är en av de stora fördelar som lyfts fram med den nya linjen. Samtidigt menar Irén Lejegren att ingen resenär kommer att lida ekonomisk skada och att flygplatsen inte har kunnat göra på något annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örebro-Köpenhamn

Mer i ämnet