Foto: Jesper Mattsson/SVT

Här byggs ny konst – av gammal

Uppdaterad
Publicerad

Nu byggs det första stora konstverket inför sommarens open art-utställning i Örebro. Bland annat av bitar från en gammal skulpur.

På en rivningstomt i centrala Örebro pågår nu bygget av ett två våningar högt konstverk av återanvända träbitar.

– Jag bygger ett vandrarhem eller ett hus eller ett slott. En träkonstruktion som ska få folk att upptäcka en annan värld, bortom dagens byggande och mänsklig infrastruktur, säger konstnären Sylvain Ristori, som ofta använder artistnamnet Sambre när han ställer ut.

Open art i Örebro

Återanvänt trä är hans specialitet, dels för att det är billigt, dels för att varje träbits historia leder hononom in på helt nya spår.

Verket i Örebro var från början tänkt att bli betydligt mindre, men projektet har växt ordentligt när han fått tag på spännande bitar från bland annat ett gammalt hus och ett tidigare Open Art-konstverk, det svarta trähuvud som låg på Våghustorget för två år sedan.

– Det är att återanvända något som redan har artistisk potential, säger Ristori.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet