Think different Foto: Jesper Mattsson

Här tas sista verket ned

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Open art anno 2015 gjort sitt. I dagarna monteras det allra sista konstverket ned: Ai Weiweis ”Think Different”.

Arbetet med att få ned alla installationer har pågått i sedan den sjunde september.

– Det har varit lite bråttom att få ned det som stått på torgytor, men med extra personal har det fungerat.

Open art i Örebro

– Några av verken har faktiskt gått lättare att plocka ned än vi föreställt oss. Till exempel behövde vi stora kranar för att få bort den stora tarmen vid slottet, men jobbet gick över förväntan, säger Elin Persson, projektledare för Open art.

Bokbollen svår att få ned

Många av utställningsobjekten har emellertid varit minst sagt väl ihopsatta.

– Saker och ting är lite väl ordentligt gjort. Mycket är både bultat och svetsat och skruvat vilket gör nedmonteringen en aning krävande. Ett exempel är bokbollen vid slottet, den var väl förankrad.

– Den absolut svåraste grejen att ta upp och ned måste ha varit stora skulpturen inne på Krämaren. Den var tung och otymplig och det var millimeterprecision när den skulle in och ut genom dörren. Det krävdes många kreativa förmågor att planera det hela.

Ai Weiwei-verk kan bli tavla

Vad som nu händer med alla konstverken varierar. Några förstörs, andra säljs. Vissa sparas.

Ödet för Ai Weiweis ”Think Different” är ännu inte klarlagt.

– I avtalet är den speciellt framtagen för Örebro och Köpmangatan, den får inte säljas eller delas upp. Men vi har möjlighet att visa upp den.

– Det vi pratat om är att göra en minnestavla av verket, men hur det blir med den saken är inte bestämd ännu, säger Elin Persson.

Uppmärksamma Örebroare kommer den närmaste tiden se att den gröna stora parkbänken vid slottet även fortsatt kommer stå kvar. Det beror på att arrangörerna inte bestämt vad som ska hända med den ännu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet