Foto: SVT

Knark skördar allt fler offer

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler dör av narkotika i Sverige och narkotikadödligheten har aldrig varit så hög. Det placerar oss bland de länder i Europa som har högst dödlighet.

Det är fler och fler som dör av narkotika i Sverige, enligt statistik från Socialstyrelsen. De senaste siffrorna som kom i slutet på 2014 visar att närmare 600 personer dog året innan på grund av droger. Det är fler än någonsin.

Enligt EU:s centrum för narkotika och missbruk EMCDDA så är Sverige ett av de europeiska länderna där den drogrelaterade dödligheten är högst.

missbruksvården

”Ett lotteri”

Polisen ser att narkotika blir allt vanligare, i synnerhet med tanke på att beslagen ökar.

Enligt Ted Esplund, kommissarie på polisen i Örebro, så finns det olika anledningar till att fler dör på grund av narkotika idag. Dels är det många som blandar olika droger och dessutom är marknaden sådan att ingen kan vara helt säker på vad de egentligen får i sig.

– Det är ett lotteri. Det finns ju ingen kvalitetskontroll av knark och det kan innehålla vilka kemikalier som helst, säger Ted Esplund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

missbruksvården

Mer i ämnet