Foto: TT

Trots massiv kritik – Stockholm tar efter Örebro

Uppdaterad
Publicerad

SVT Örebro har tidigare rapporterat kring kommunalrådet Rasmus Persson (C) och Örebro kommuns uttalanden om att hjälpa återvändande IS-krigare. Nu har Stockholm stad klubbat igenom samma strategi. Och återigen får förslaget hård kritik.

Det var i januari tidigare i år som SVT Örebro kunde avslöja att kommunledningen i Örebro resonerat kring möjligheterna att erbjuda återvändande IS-krigare jobb och psykologhjälp för sina traumatiska upplevelser. 

– Vi har diskuterat hur vi ska arbeta för att de här killarna som har kommit tillbaka inte åker igen, och att de bör få hjälp att bearbeta de traumatiska upplevelser som de har varit med om, sa Rasmus Persson (C).

Terroriströrelsen IS

Efter förslaget skapades en debattstorm över hela Sverige, där röster höjdes både för och emot. Rasmus Persson blev i samband med debatten mordhotad. En 70-årig man erkände kort efter gärningen och har dömts för olaga hot.

Efter den massiva kritiken tog Rasmus Persson tillbaka lite av sitt utspel.

”Ska ställas inför rätta”

Under tisdagen har Stockholm stad klubbat igenom en strategi mot extremism och terrorresor – mycket likt det förslag Örebro kommun diskuterade.

Det är den rödgröna majoriteten som tagit fram strategin som bland annat innehåller ett samarbete med socialtjänstens försörjningsstöd, jobbtorg och bostadsbolag, skriver SVT Stockholm.

Strategin har redan mött mycket hård kritik.

– Människorna som kommit tillbaka efter att de begått folkmord ska inte få bostäder och jobb utan ska ställas inför rätta, säger oppositionsborgarråd Lotta Edholm (FP), till SVT Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet