Foto: SVT

Örebro motverkar inte hemlöshet

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbrist är ett stort problem i Sverige och drabbar särskilt ekonomiskt svaga hushåll. De allmännyttiga bostadsföretagen skulle kunna användas för att motverka och förhindra hemlöshet, menar Stockholms Stadsmission i en rapport.

En anledning till den ökande hemlösheten är den rådande bostadsbristen. Särskilt hårt drabbas unga och studenter, äldre med låg pension, samt nyanlända och EU-migranter.

Finns redskap

Örebro kommun får underkänt i sitt arbete för att motverka hemlöshet i en rapport som Stockholms Stadsmission gjort. Man menar att politikerna har ett kraftfulllt redskap i sitt så kallade ägardirektiv* till allmännyttan Örebrobostäder.

– Det kan handla om att sänka godkännandekraven på de bostadssökande eller att ge allmännyttan i uppdrag att bygga bostäder med lägre boendekostnader. Förhoppningsvis kan vår rapport ge politikerna ny inspiration, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

Många får underkänt

Ingen kommun uppnår nivån ”väl godkänd” och 22 kommuner (varav Örebro är en) får underkänt i Stockholms Stadsmissions utvärdering. Örebro kommun uppmanas nu att höja ambitionen.

*Ägardirektivet till allmännyttan är ägarens sätt att bestämma vad kommunägda bostadsbolag ska ägna sig åt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.