Foto: Kristoffer Åberg

Planeter i ovanligt möte

Uppdaterad
Publicerad

Två av himlens ljusaste planeter passerar just nu mycket nära varandra. Och man kan se mötet med blotta ögat.

När solen går ner framträder två ovanligt ljusstarka objekt. Det är planeterna Jupiter och Venus som just nu passerar ovanligt nära varandra på sommarhimeln.

Under tisdagkvällen ställde Kristoffer Åberg upp sitt teleskop vid Hjortsberga gravfält och riktade det mot Kumlahorisonten. Han kunde se hur de två planeterna passerade ovanligt nära varandra.

– Venus är den planet som ligger närmast och syns mycket tydligt. Strax ovanför syns Jupiter lite svagare, säger Kristoffer Åberg, amatörastronom i Kumla.

Genom sitt teleskop kunde Kristoffer Åberg som till vardags är lärare i matematik och fysik vid Vialundskolan i Kumla se fyra av Jupiters 67 månar.

Fenomenet kan ses en vecka

Planeterna var närmst varandra under tisdagskvällen men man kommer att kunna se dem under drygt en vecka framöver. Man måste inte ha ett teleskop för att se planeterna utan man kan se dem med blotta ögat. Men om man har en vanlig handkikare så framträder de ännu tydligare.

– Titta mot väst precis efter att solen gått ner så ser man dom lite till vänster där solen tidigare var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.