Stort behov av svenskundervisning för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen besökte migrationsminister Morgan Johansson (S) Örebro. Bland annat träffade han representanter från studieförbunden för att diskutera det ökade behovet av svenskundervisning för asylsökande.

Allt fler söker asyl och uppehållstillstånd i Sverige. Något som har gjort att köerna har blivit längre hos migrationsverket. Men under den tiden har inte alla rätt till svenskundervisning. För att studieförbunden ska få bidrag av staten krävs det att deltagarna har ett svenskt personnummer, något som har varit ett hinder för flera studieförbund.

– Vi får inte rapportera in personer som inte har ett personnummer med de fyra sista siffrorna och det gör att det blir väldigt svårt för oss att jobba med asylsökande. Istället får vi trolla med knäna och göra verksamhet för asylsökande utan bidrag från staten, säger Peter Zetterman ombudsman på ABF i Örebro län.

Men nu har regeringen beslutat att ändra på detta och ger nu 30 miljoner kronor till studieförbunden.

– Det är ett problem och det bemöter vi med att stärka studieförbunden med 30 miljoner kronor från och med i år för att de bättre ska kunna bedriva svenskundervisning för de människor som sökt asyl, säger migrationsminister Morgan Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.