Stort VRE-utbrott på USÖ

Uppdaterad
Publicerad

18 patienter på Universitetssjukhuset i Örebro har smittats av den multiresistenta tarmbakterien VRE. Sjukhuset verkar ha fått bukt på spridningen och i nuläget är det bara en patient som bär på smittan. ”De har burit på smittan men det är ingen som har blivit sjuk av den än”, säger smittskyddsläkaren Hans Fredlund.

Under den senaste månaden har den antibiotikaresistenta tarmbakterien VRE spridit sig bland patienterna på en av USÖ:s medicinavdelningar. Personalen tror att spridning framförallt skett i samband med patienternas toalettbesök. Totalt har 18 patienter smittats av bakterien men ingen har insjuknat.

– Vi har inte haft några problem med den här bakterien tidigare. Men det här är vad vi har att förvänta oss framöver att vi får mer problem med fler multiresistenta bakterier. Det är en riktig utmaning för oss, säger smittskyddsläkaren Hans Fredlund.

Efter utbrottet har sjukhuset skärpt rutinerna när det gäller hygien på avdelningen för att förhindra att patienter som vårdas i närheten också ska smittas.

– Vi jobbar med att ha stenhårda hygienrutiner och hittills har vi inte haft någon som varit sjuk i bakterien.

Om man blir sjuk vilka symptom får man då?

– Man kan få svåra infektioner av den men oftast så har man redan någon annan åkomma när man blir sjuk.

Smittskyddsläkaren Hans Fredlund tror att utbrott av multiresistenta bakterier kommer att bli allt vanligare. För några år sedan drabbades sjukhuset i Gävle av ett stort VRE-utbrott då 186 patienter smittades.

Kan man som patient skydda sig på något sätt?

– Nej, man smittas ofta när man är utomlands och då måste man ju äta och dricka och då får man i sig bakterier, säger Hans Fredlund.

Utbrott av VRE på USÖ

2012: 0 fall av VRE

2013: 0 fall av VRE

2014: 3 fall av VRE

2015: 18 fall av VRE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.