Johan Arvidsson, redaktör på SVT Örebro, vinner internationellt pris. Foto: SVT

SVT:s medarbetare vinner stort pris

Uppdaterad
Publicerad

SVT Örebros Johan Arvidsson följde strokedrabbade Jimi Fritze under tre års tid. Nu prisas hans reportage i den internationella tävlingen European Newspaper Award. ”Det är jättehedrande”, säger Johan.

Johan Arvidsson, redaktör på SVT Örebro, fick idag reda på att han vunnit pris på European Newspaper Award. Priset tilldelas Johan för nyskapande online-journalistik inom kategorin ”multimedia storytelling”. Han delar priset med två före detta kollegor.

Vägen tillbaka efter en stroke

Det var under 2013 som Johan Arvidsson, då anställd på Nerikes Allehanda, tillsammans med fotografen Håkan Risberg och Pierre Boqvist följde Jimi Fritzes väg tillbaka till livet efter den allvarliga stroken han drabbades av sommaren 2012.

– Vi hade otroligt mycket material efter tre års tid och ville paketera materialet på ett modernt sätt, säger Johan Arvidsson och fortsätter:

– TT (Tidningarnas Telegrambyrå reds. anm.) hade gjort en så kallad long-read om Finska vinterkriget som väckte idén om att prova den berättandeformen.

Läs det prisade reportaget om Jimi Fritze här.

TT distribuerade sedan reportaget som publicerades på hela 17 svenska webbsajter under våren tidigare i år.

– Den röda tråden var att hitta de starka sidorna och berätta i olika former, både med text, video och bilder, säger Johan Arvidsson som utformade den digitala publiceringsformen.

– Jag gjorde ett manus som vi jobbade efter. Det är kul att något man gör i Örebro får genomslag i hela Europa. Det är otroligt hedrande att vinna ett sådant internationellt ansett pris inom online.

Firar med ny matlåda

Hur ska du fira?

– Jag ska fira med att byta ut dagens matlåda mot något gott på stan, säger Johan Arvidsson.

Prisutdelningen sker på European Newspaper Award i Wien nästa år.

– Det vore roligt att vara där men nu fokuserar jag på att komma in i min nya roll här på SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.