Foto: SVT

Tätare trafik ger längre utryckningstider

Uppdaterad
Publicerad

Allt eftersom staden växer och trafiken tätnar tar det längre tid för ambulansen att komma fram.

Universitetssjukhuset i Örebro har sex ambulanser på plats. Men i och med att städerna växer och trafiken tätnar tar det också längre tid för ambulanserna att ta sig fram.

– Vi ser att mediantiden (extremvärden är inte inräknade) har ökat med ungefär 30 sekunder på prioritet ett larm, så någonting har hänt. Om det är trafiken som har gjort att det är svårare att komma fram eller om det är fler larm, säger ambulanschef Tony Bodin.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Snabbt ut på motorvägen

– Skulle man bygga en ambulansstation idag så skulle man naturligtvis inte bygga den mitt inne i Örebro centrum med tanke på hur trafiksituationen ser ut. Vi behöver komma ut med vår ambulansverksamhet så man snabbt kommer ut på de stora vägarna E20 och E18, säger ordförande i Region Örebro län Marie-Louise Forsberg-Fransson.

Antalet uppdrag har ökat med 3.000 på tre år och var 2014 uppe i 18.000. Nu ser Region Örebro län på olika alternativ var det kan vara mest optimalt att placera en ambulans för att slippa åka genom hela staden.

Och en plats som ligger nära motorvägen är Nerikes brandkår på söder.

– Vi tror nog att vi skall omlokalisera oss. Det är ett arbete som pågår nu och då kan det resultera i att man flyttar resurser från örebrostationen ut mot väster-söderområdet för där är tiderna inte optimala och det bor mycket folk i de områdena, säger Tony Bodin.

Oklar framtid

Region Örebro län har som mål att nå 90 procent av befolkningen i Örebro kommun inom 20 minuter.

– Med de resurser som vi har nu så tror vi att vi ska klara målet, men det är ju idag. Vi vet inte vad framtiden ger, hur många innevånare vi blir och vilket söktryck vi har på ambulansen, säger Tony Bodin.

Men att omplacera ambulanser för att sprida ut dem i kommunerna är ingen bra ide tycker Marie-Louise.

– Vi måste titta på var ambulanserna gör mest nytta, hur de snabbast tar sig ut till en skadad och hur fort de kan ta sig in till sjukhus så det är många parametrar man måste jobba med. Det hjälper inte att vi har en station i Lekeberg om ambulanserna mest är i Örebro på insatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet