Tobias sålde tom ölburk – för 12 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Den var till salu på loppis för tio kronor – men då ville ingen ha den. När Tobias Andersson lade upp sin ölburk på internetauktion blev slutbudet 12 666 kronor.

Det var på vinden i barndomshemmet som Tobias Andersson hittade den; en tom ölburk från 50-talet.

– Den fick följa med då jag samlade på askfat och tändare och sådant, säger han.

Till salu på loppis

Efter en tid i Tobias ägo var det emellertid dags att sälja den; ett tilltag som visade sig vara svårare än han först trodde. Trots lågt pris och flera försök verkade knappt någon vara intressad av rariteten.

– Jag har väl varit iväg med den på 3-4 loppisar där den fått stå bland 10 kronors-grejerna.

– Men det var ingen som nappade på den, så den har fått följa med hem igen.

Det var inte förrän Tobias lade upp burken på en auktionssida på internet som intresset tog fart. Utropspriset var 69 kronor inklusive frakt, en summa som hade stigit till 12 666 kronor när auktionen var över.

Bland de första i sitt slag

Det var 1955 som burkölsförsäljningen startade i Sverige, och just den sort som burken tillhör var en av de allra första på marknaden.

– Jag fick ett mejl något dygn innan från någon samlare som sa att den skulle gå för runt 8000 och nu blev det 4500 kronor till. Så man kan säga att det är bra pant på burken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.