Foto: TT Bild

Vägrade lämna kohagen – ung varg skjuten

Uppdaterad
Publicerad

Trots att sex personer försökte mota bort vargarna ur kohagen vägrade de att ge sig av. Djurägaren fick till slut att avliva den ena vargen.

En djurägare i Hällefors kommun som hade flera kor och kalvar i hagen märkte på torsdageftermiddagen att en av kalvarna saknades. När han hittade den var den död, biten i nacken, strupe och lår. Då dök plötsligt två vargar upp i hagen.

Djurägaren kallade på hjälp för att försöka skrämma bort vargarna – men utan resultat.

Vargbesök vi minns – Örebro län

– Det fanns flera kalvar i hagen, förklarar Per Ahlqvist på länsstyrelsen, och när vargar har bytesdjur rakt framför sig så kan de bli hetsiga och mindre skygga.

Varningsskott hjälpte inte

En person som hjälpte till hade med sig skjutvapen avlossade tre varningsskott utan resultat.

Först när den ena vargen, en ung vargtik, sköts försvann den andra. Vargen fälldes enligt paragraf 28 som ger en djurägare rätt att skjuta en varg som hotar tamdjur på det viset som vargtiken gjorde.

– Den skjutna vargen har nu skickats på analys till Sveriges Lantbruksuniversitet, säger Per Ahlqvist. Det handlar om en ung hona på ett år så hon har inte hunnit få egna ungar än.

Kalvarna flyttade

Hagen som djuren gick i var mycket stor och vargstängsel används normalt inte för att hägna in nötdjur.

Enligt Per Ahlqvist finns det just nu gott om vargar i Bergslagen. Vilket revir vargen kom från och om den anses genetiskt viktig återstår alltså att se.

Övriga kalvar är nu flyttade från hagen närmare boningshuset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargbesök vi minns – Örebro län

Mer i ämnet