1,8 miljoner för East Sweden Arena i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

I Almedalen finns östgötska politiker och tjänstemän på plats för att lyfta fram regionen genom samarbetet East Sweden Arena. Kostnaden för den gemensamma satsningen är 1,8 miljoner kronor.

I folkmyllrets Visby finns det under politikerveckan ett 20-tal företrädare från Norrköpings kommun, 14 personer från Linköpings kommun och 25 politiker och tjänstemän från Region Östergötland. Flera av östgötarna kan man hitta vid East Sweden Arena, en gemensam mötesplats där Region Östergötland, Linköpings och Norrköpings kommuner, Linköpings universitet och Östsvenska handelskammaren anordnar seminarier med fokus på Östergötland.

– Regionen är lite okänd runt om i Sverige märker vi så det gäller verkligen att lyfta upp och lyfta fram det som vi är duktiga på och hur vi kan tillföra också i ett nationellt sammanhang, säger Anne Revland, näringslivsdirektör på Norrköpings kommun.

Regionen största finansiären

Totalt kostar East Sweden Arena 1,8 miljoner kronor varav 720 000 kronor kommer från Region Östergötland, 360 000 kronor från vardera Linköpings- och Norrköpings kommun och även 180 000 kronor från Östsvenska handelskammaren och lika mycket från Linköpings universitet.

– Visserligen är det en peng men vi står ju inte för den själva utan vi är flera olika aktörer som delar på pengen och som också tittar på innehållet, ”vad är det som kan ge oss allra mest och vad får vi tillsammans mest nytta av, säger ordföranden i Region Östergötlands regionutvecklingsnämnd, Anita Jerberger (FP).

Och vad får då skattebetalarna för de pengarna?

– Man får tjänstemän och politiker som får innovativa och nya insikter. Vi som är här tar med oss tankar som vi sen konkretiserar när vi kommer hem. Till exempel visste jag inte att besöksnäringen hade sådana problem att hitta folk att anställa. Då vet ju jag att här finns det ett område som jag måste sätta klorna i när jag kommer hem, säger Anita Jernberger. 

Ostlänken bland punkterna

Bland punkterna i East Swedens program finns seminarier om hållbar tillväxt och stadsutveckling inför bygget av Ostlänken.

-Vi vill ju verkligen lyfta fram århundradets tillväxtchans. Ostlänken handlar om så mycket mer än själva spåren, det handlar också om stadsomvandling, stadsutveckling och det är bitar som vi också måste lyfta fram, säger Anne Revland, från Norrköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.